Prof. Tomasz Grzegorz Grosse: przestańmy traktować islam jako religię pokoju.

Prof. Tomasz Grzegorz GrosseFoto: PR24/PJ

– Mamy w kraju mniejszość islamską, która systematycznie się rozrasta. To ogromne ryzyko dla naszego kraju – mówił na antenie Polskiego Radia 24 prof. Tomasz Grzegorz Grosse (europeista z UW), odnosząc się do informacji o zatrzymaniu Ukraińca, który planował w Polsce zamach.

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała obywatela Ukrainy, którego podejrzewa o przygotowywanie się do zamachu terrorystycznego. Maksym S., który niedawno przeszedł na islam, miał rozważać zamach na galerię handlową w Puławach.Ukrainiec planował atak na galerię w Puławach. ABW udaremniła zamach

Prowadzący program red. Ryszard Gromadzki zapytał gościa, czy w Polsce może działać jakaś siatka islamistyczna. – W moim przekonaniu jest to bardzo prawdopodobne. Mamy tę mniejszość islamską, która systematycznie się rozrasta. Ona jest tutaj zadomowiona od bardzo wielu lat. To jest ogromne ryzyko dla naszego kraju, naszego bezpieczeństwa, całej Europy – mówił ekspert.

„Oni prowadzą wojnę religijną od wielu lat”

– Musimy przestać traktować islam jako religię pokoju. Trzeba zdać sobie sprawę, że jeżeli zapraszamy tutaj wyznawców islamu, to otwieramy się na wojnę religijną. Musimy mieć świadomość, że to kosztuje. Jeżeli chcemy mieć tanią siłę roboczą, to musimy pamiętać, że razem z nimi przyjeżdżają radykałowie, którzy prowadzą wojnę religijną z Europą i to od bardzo wielu lat. Ryzyko będzie tym większe, im większa będzie mniejszość islamska w Polsce – tłumaczył prof. Tomasz Grzegorz Grosse.

Ekspert przestrzegł, że Polska jako kraj musi się bronić. – Jeśli tego nie zrobimy, to będzie taka sytuacja jak w miastach na zachodzie Europy – muzułmanie będą stanowić ponad 30 proc. mieszkańców. Służby nie są w stanie kontrolować takiej liczby. Jest jeszcze kwestia polityczna, gdyż nie sposób tak wielu mieszkańców, tym bardziej obywateli, po prostu wyprosić z kraju – mówił.

Ekspert: ten problem można powstrzymać

– Są politycy, którzy chcą zdobywać ich głosy. Nawet jeżeli to zagrożenie terrorystyczne na zachodzie jest o wiele większe niż w Polsce, to tego problemu nie da się już tam rozwiązać. My jesteśmy jeszcze na tym etapie, że możemy go powstrzymać, powstrzymać jego eskalację. Tylko to wymaga odważnych i zdecydowanych działań, jeśli chodzi o politykę migracyjną – podkreślił gość Polskiego Radia 24.

AUTOR:Polskie Radio 24

Get involved!